BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Pracownik Pomocniczy Obsługi Hotelowej
Kształcenie w tym zawodzie odbywa się wyłącznie dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim.
Absolwent tego kierunku nabywa umiejętności z zakresu:
- wykonywania prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości;
- wykonywania prac pomocniczych w części gastronomicznej obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
- wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
- wykonywania prac porządkowych na terenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
- wykonywania prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu obiektu.
- praktyki zawodowe realizuje w dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych oraz **** hotelu Interferie Medical Spa
- po zakończeniu kształcenia nasz absolwent może podjąć pracę w różnego rodzaju obiektach hotelowych (hotele, pensjonaty, motele, domy wycieczkowe, kempingi), firmach sprzątających, restauracjach, barach.
Okres nauki trwa 3 lata.
Tylko nasza szkoła zapewnia w pełni zindywidualizowaną organizację procesu kształcenia w warunkach odpowiednich do potrzeb i możliwości psychofizycznych każdego ucznia.
Uczniu Pamiętaj! - u nas możesz:
- uczyć się w mało licznej klasie!
- czuć się bezpiecznie i komfortowo!
- liczyć na to, że nauczyciel zrozumie Twoje problemy i potrzeby!
- uczyć się i rozwijać umiejętności we własnym tempie!
- nawiązywać kontakty z innymi bez presji otoczenia!
- rozwijać swoje pasje i zainteresowania!
Ważne!!!
- Nabór uczniów do naszych szkół odbywa się cały rok.
- Kandydatów do naszych szkół nie obowiązuje elektroniczny system rekrutacji.
- Rodzaj dokumentów i szczegóły dotyczące rekrutacji - do pobrania na naszej stronie w zakładce „Rekrutacja”.
- Na żadnym dokumencie szkolnym, w tym na legitymacji szkolnej, świadectwie ucznia, a także tablicach urzędowych szkoły nie ma zapisu „szkoła specjalna”.
- Egzaminy zawodowe praktyczne odbywają się na terenie naszej szkoły w Ośrodku Egzaminacyjnym.
Serdecznie zapraszamy!
Sylwia Kruk
Kucharz
Fachowcy z dobrym zawodem, a do tego z dyplomem i tytułem zawodowym to najbardziej poszukiwani pracownicy na współczesnym rynku pracy, na całym świecie… .
W naszym Ośrodku szkolnictwo zawodowe liczy już ponad 20 lat.
Wszystkich zainteresowanych zdobyciem zawodu Kucharz – serdecznie zapraszamy do nas!
Zajęcia prowadzone są w systemie kształcenia modułowego i w sposób dostosowany do możliwości młodzieży, co daje szansę na zdobycie kwalifikacji zawodowych osobom z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. Zajęcia odbywają się w małych grupach, na terenie placówki, pod kierunkiem wykwalifikowanej kadry pedagogicznej.
Uczniowie mają wiele okazji do zaprezentowania swoich umiejętności w praktyce, podczas międzyszkolnych i szkolnych konkursów, imprez organizowanych na terenie Ośrodka oraz we współpracy z przedszkolem czy szkołą przysposabiającą do pracy.
Sztandarowym, szkolnym konkursem jest „Mistrz Naleśnika”, która to impreza gromadzi na starcie nie tylko kucharzy, ale i hotelarzy.
Nauka na kierunku kucharz trwa trzy lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie takim samym jak we wszystkich szkołach branżowych I stopnia, w naszym kraju. Egzamin składa się z części teoretycznej oraz praktycznej.
Egzaminy odbywają się na terenie naszej placówki.
Po zdaniu egzaminu absolwent otrzymuje Świadectwo Potwierdzające Kwalifikację W Zawodzie oraz Dyplom Potwierdzający Kwalifikacje Zawodowe: w języku polskim i angielskim.
Zapraszamy!
Gabriela Bulczak-Kulka